30 augusti, 2024 Webmaster

Anna Gerge till PsykoterapiMässan 2024

Anna Gerge är en mycket uppskattad föreläsare och är i år tillbaka på PsykoterapiMässan. Anna håller i ett av fördjupningspassen på årets mässa, med sin föreläsning om Deep Brain Reorienting, DBR – den nya psykoterapimetoden som läker trauma, chock och anknytningsskador.

Vi ställde några frågor till Anna inför hennes medverkan!

 

Berätta gärna lite kort om dig

Jag är psykoterapeut och handledare och är mycket intresserad av resursaktivering och djup läkning.

Du kommer prata om Deep Brain Reorienting, DBR, och hålla i två pass om detta – kan du ge oss en liten hint om vad deltagarna kan förvänta sig av dina pass?

Jag tror att de kommer att få syn på att det nu finns en neuroanatomisk/neurofysiologisk teori som kan hjälpa oss kliniker att förstå vad vi gör på ett helt nytt sätt.

De kommer också att förstå att de med DBR, som är en mycket relationell metod, kan hjälpa de allra mest anknytningsskadade patienterna på ett genomgripande sätt.

Vad tror du deltagarna kommer tycka är särskilt intressant att få höra under ditt framförande?

Jag tror att de kommer att uppskatta de kliniska vinjetterna.

Vilken är de största utmaningarna som du ser i yrket idag och framöver?

Tillåt mig att citera Gunnar Bohman: I Sverige omfattar vården vid psykisk problematik i huvudsak psykofarmaka samt i viss mån korta självhjälpsinsatser (kort-KBT, Internet-KBT). Andra, mer personcentrerade och kontextbaserade behandlingar, som olika typer av psykoterapier, erbjuds sällan eller inte alls (förutom för de som har egna ekonomiska resurser). Det gör att de patienter som har stora anknytningsskador och behöver ett relationellt hållande blir väldigt övergivna. Jag tycker att det är ett svek på såväl individnivå som på samhällsnivå.

Och avslutningsvis – vad ser du själv mest fram emot på årets mötesplats?

Oj, stor fråga, träffa kloka kollegor utvecklas och bidra till andras utveckling.

 

Anna föreläser under pass 5B och 6B den 24 september

5B: DEL 1: Deep Brain Reorienting, DBR – den nya psykoterapimetoden som läker trauma, chock och anknytningsskador

6B: FORTSÄTTNING DEL 2: Deep Brain Reorienting, DBR – den nya psykoterapimetoden som läker trauma, chock och anknytningsskador