28 augusti, 2024 Webmaster

Från villkorlig till autentisk självkänsla – intervju med Irena Makower

Irena Makower kommer till PsykoterapiMässan i september för att prata om självkänsla och yttre och inre motivation. Vi tog en pratstund med Irena inför hennes medverkan, om bland annat vad vi kan förvänta oss av hennes pass.

 

”Du kommer att lära dig att skilja hållbar motivation från mindre hållbar sådan och hur detta hänger ihop med självkänsla, och också hur du kan hjälpa dina patienter att leva ett mer meningsfullt liv.”

 

Berätta lite kort om dig – vad gör du idag och hur kom du att verka inom psykoterapin?

Idag arbetar jag med psykoterapi, skriver böcker, forskar och föreläser inom ämnet självkänsla. Redan på 1980-talet i Polen disputerade jag på självkänsla och när jag kom till Sverige kändes det naturligt att utbilda mig i psykoterapi. Att implementera psykologisk forskning om självkänsla inom psykoterapi öppnar intressanta möjligheter, samtidigt som det berikar forskningen. Mitt senaste forskningsprojekt handlar om minnen av personlig autenticitet och har inspirerats av patienter som efterfrågade svar på fråga vem man är och vad man vill.

Från villkorlig till autentisk självkänsla är rubriken på din föreläsning – kan du ge oss en liten hint om vad deltagarna kan förvänta sig av ditt pass?

Deltagarna kommer att få ett motivationsteoriperspektiv på självkänsla. Termerna autentisk och villkorlig självkänsla kopplas till mer och mindre hållbar motivation och livsmål. Jag kommer att prata om den mörka sidan av amerikanska drömmen. Under workshopen kommer deltagarna testa på övningar som hjälper att utforska motivation utifrån egna autobiografiska minnen och även övningar som hjälper att implementera hållbara livsmål i deras nuvarande liv.

Varför är det så viktigt just nu tycker du?

När jag söker på ordet ”autentisk person” på Google får jag upp 868 000 resultat.  I vår tid av oändliga valmöjligheter och stort personligt ansvar för hur vi lever vårt liv fascineras vi av autenticiteten. Många människor känner sig vilsna och undrar vem de är och vad de vill. Svar på dessa frågor är helt avgörande för deras självkänsla samt välmående och psykiska hälsa. Vi vet nämligen idag att ett meningsfullt livsmål är den bästa enskilda prediktorn av välmående och livslängd.

Varför bör man inte missa din föreläsning på PsykoterapiMässan? Vad får man med sig, i termer av kunskap, verktyg och liknande?

Om man träffar patienter med problematisk självkänsla som känner sig vilsna och osäkra på vem de är och vad de vill, så rekommenderar jag min workshop. Du kommer att lära dig att skilja hållbar motivation från mindre hållbar sådan och hur detta hänger ihop med självkänsla, och också hur du kan hjälpa dina patienter att leva ett mer meningsfullt liv.

Och avslutningsvis – vad ser du själv mest fram emot på årets mötesplats?

Jag ser fram emot att träffa mina kollegor. Det är många intressanta presentationer som jag vill lyssna på bl.a. panelen om psykofarmaka i dagens psykiatri, Andreas Larsson om Processbaserad KBT, samt Göran Högberg om minnesåterkonsolidering.

 

Irena Makower föreläser på PsykoterapiMässans andra dag, pass 9A: Från villkorlig till autentisk självkänsla