16 augusti, 2024 Webmaster

Inför stundande PsykoterapiMässan tog vi en pratstund med PsykoterapiStiftelsens ordförande Eva Wikman

Berätta lite om dig och PsykoterapiStiftelsen

Jag har varit med i PsykoterapiStiftelsens styrelse sedan hösten 2010. Mitt första uppdrag var som stiftelsesekreterare och sedan som ordförande, först tillfällig under en period då vi höll på med stadgeändringar och från några år tillbaka som ordinarie ordförande. Jag är legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut, handledare i psykoterapi och specialistpsykolog. Det är som psykoterapeut jag har min starkaste yrkesidentitet och därför är det viktigt för mig att arbeta för att psykoterapi blir tillgängligt i mycket högre utsträckning än det är nu. Viktigare än någonsin skulle jag säga eftersom psykoterapeutisk behandling inte har högsta prioritet i dag. PsykoterapiStiftelsen är ett bra forum för detta arbete.

 

Varför tycker du att man ska besöka PsykoterapiMässan i höst?

Just för att det är en mötesplats, där vi kan diskutera psykoterapins ställning och för att det är en fantastisk möjlighet att lära oss om varandras terapeutiska inriktningar. PsykoterapiMässan är ju unik i sitt slag, eftersom olika terapeutiska inriktningar med legitimationsgrundande utbildningar är representerade.

 

… och vad ser du själv mest fram emot

Att träffa kollegor och uppdatera mig inom behandlingsnyheter och det senaste inom psykoterapiforskning.

 

…något specifikt pass du är extra intresserad av

Det är svårt att välja ur detta intressanta program, men jag tycker det ska bli spännande med de kliniska mötesplatserna och med paneldiskussionen om psykofarmaka i dagens psykiatri.

 

Men fortfarande sommar – har du något smultronställe du vill tipsa om för de som ännu inte är tillbaka efter sin semester?

Jag har varit i Värmland i sommar, som jag kommer ifrån, och det finns många smultronställen där. Nu var det Borgvik, inte så långt från där jag är uppväxt, som gav mig en extra stark känsla i år.

Jag har bott i Stockholm i många år och var nyss på Fjäderholmarna, som har fina sidor lite bortom det mest turistiska.

 

Slutligen, vad vill du hälsa alla som jobbar med psykoterapi just nu?

Ge inte upp, även om det är motigt med möjligheter att få arbeta med psykoterapi nu. Jag är övertygad om att både forskning och klinisk erfarenhet talar för en bättre framtid för psykoterapin.

 

Möt Eva och PsykoterapiStiftelsen på plats på mässan i höst!