9 september, 2024 Webmaster

Terapeutens misstag – om det mänskliga i terapirummet. Intervju med Elin Wesslander

Elin Wesslander, leg. psykolog, psykoterapeut, specialist i psykoterapi, är verksam i den egna firman EW Specialistpsykologi AB och har arbetat länge som kliniker, handledare och utbildare. Hennes specialintresse är att stötta behandlare att titta på sig själva för att utvecklas i sina yrkesroller. På PsykoterapiMässan kommer hon och håller i föreläsningen Terapeutens misstag – om det mänskliga i terapirummet. En föreläsning där ni får ta del av erfarna terapeuters misstag och genom det även få en titt på sig själv.

 

Berätta – vad gör du idag och hur du kom att verka inom psykoterapin?

När jag började jobba som psykolog för drygt 20 år sedan hade jag fullt fokus på att hjälpa barn och ungdomar att förstå sig själva och klara av tuffa situationer och har sedan fått chansen att arbeta med fler åldersgrupper och på senaste tiden även med oss behandlare. Det är spännande att få kliva in i en klients verklighet och tillsammans lägga pussel och ta steg framåt.

Idag arbetar jag i egen firma med framför allt handledning och utbildning av psykologer och psykoterapeuter med fokus på egen utveckling i det professionella hantverket. Sen driver jag specialistbloggen som också syftar till att främja vår utveckling.

Terapeutens misstag – om det mänskliga i terapirummet är rubriken på din föreläsning – kan du ge oss en liten hint om vad deltagarna kan förvänta sig av ditt pass?

På den här föreläsningen ges möjligheten att glänta på terapidörren och få ta del av erfarna terapeuters misstag och genom det även få en titt på sig själv. Det erbjuds igenkänning och reflektionsutrymme under passet och man får gärna komma dit med ett öppet sinne.

Varför är det så viktigt just nu tycker du?

Vi är rätt ensamma i terapiarbetet och det är lätt att tro att man också är ensam om att göra misstag. Så är det inte. Vi gör alla misstag och behöver ta hand om varandra i det och det är något som alltid är aktuellt.

Varför bör man inte missa din föreläsning på PsykoterapiMässan?

Min föreläsning vrider förhoppningsvis upp nyfikenheten på egna misstag vilket kan göra det lättare att hantera dem för egen del, tillsammans med klienter och med kollegor.

Och avslutningsvis – Vad ser du själv mest fram emot på årets mötesplats?

Jag ser fram emot att äntligen få höra Inga Dennhag prata om makt och psykoterapi. Det är ett intressant ämne där det är lätt att luras av sina blinda fläckar och fördomar. Alltid bra att påminna sig om sina privilegier och vad det kan föra med sig. Sen ser jag såklart fram emot att mingla vid Natur & Kulturs bokbord också.

 

Elin föreläser under PsykoterapiMässans andra dag: Pass 10D: Terapeutens misstag – om det mänskliga i terapirummet.